Thursday, December 8, 2016

KAKOM 2016 : Kolej Matrikulasi Johor

Salam dari Senaling,

Kalau dulu aku jejak kaki ke Johor selama 4 jam (lokasi : Tangkak) untuk acah-acah main ping pong pun aku dah bangga campur excited giler ke Johor tuk kali pertama woiiii. Tahun ni masih di lokasi yang sama tapi lebih lama enam hari lima malam kerana apa kalau bukan KAKOM (Karnival Kolej Matrikulasi) 2016.

Satu-satunya program yang membawa aku hampir ke semua kolej Matrikulasi seluruh negara secara percuma; walau pun penuh dengan tekanan. Akak bawa team apa? Apa lagi kalau bukan basketball dik non.

KAKOM kali ni lain sikit dari tahun sebelum sebab jadi dua zon dari tiga zon. Lebih banyak kolej yang terlibat (2015 lima kolej, 2016 lapan kolej). Paling tak faham, kenapa Labuan asyik menghantui hidup aku. Dari 2012 aku tak pernah miss jumpa Labuan. Aku mention 'aku' sebab dari aku kerja di Matrikulasi Selangor sampai aku pindah Matrikulasi Negeri Sembilan kot. Dari satu zon, jadi dua zon ke tiga zon jadi dua zon balik. Asal KAKOM mesti jumpa Labuan. Haish.
 
Highlight KAKOM 2016 ialah tiga citer ni.
 
Citer #1:
Aku excited ke KAKOM kali ni sebab dapat jumpa BFF dari KM Selangor. Beliau memang biasa ke KAKOM bawa netball tak pun pertandingan yang nyanyi-nyanyi tu. Tak kisahlah kan, janji dapat curi masa sikit-sikit spend sama-sama.
 
Hari pertama ada mesyuarat Jurulatih Pengurus pasukan. Aku siap tengok jadual kat mana basket dan netball meeting. Bangunan sama so sampai-sampai terus roger, beliau temankan lunch dan sama-sama gerak ke bangunan tersebut. Sampai-sampai ja di bilik meeting basket. Beliau masuk, aku masih kat luar ni. Aku heran pesal dia selamba tarik kerusi, aku fikir beliau salah masuk.
 
Aku tegur dan cakap, "Ko salah bilik ni beb". Beliau jawab "Surpriseeeeeee...".
 
Dalam bilik meeting dan di tepi court yang sama kali ni. Tahniah! Surprise menjadi. Aku fikir leh spend masa sikit-sikit, rezeki dapat spend masa lama-lama. Aku nampak beliau tak senang duduk masa team beliau nga game dan aku yakin beliau juga nampak aku mengilai-ngilai macam Mak Lampir masa team aku ada game. Huhu
 
Citer #2:
Asal aku gi KAKOM mesti kena masuk acara pegawai. Dah takde orang lain walhal aku bukan hebat sangat pun. Tak hebat lebih tepat. Kira cam bidan terjun tuk cukupkan kuota ja. Di KM Johor kali ni acara boling yang dipertandingkan.
 
Pergi ke pusat boling dengan harapan -0.0007%. Happy-happy wat kurangkan tekanan game. Tapi teka apa hasilnya? Juara!
 
Team lelaki Naib Juara tu biasa. Dengarnya every year memang melawan ngan Melaka. Sama juga ngan tahun ni. Yang team perempuan tu Juara yang aku kurang faham mulanya 😂
 
Inilah dia rezeki. Kalau Allah nak bagi bila-bila masa Dia akan bagi. Bersama beliau yang dapat tempat ketiga berpasukan. Cakap tak terer lah, masuk longkang lah. First game, strike spare memanjang. Jangan ingat aku tak stalk hokay 😜. 
 
Belajar lagi satu teknik sal boling selepas teknik rendahkan badan dengan pusat graviti, fungsi arrow di lane dan fungsi terus luruskan tangan. Fungsi ibu jari leh PM tuk maklumat lanjut hehe.
 
Citer #3:
Short of coach and manager this time. Tah macam mana tah clash dengan macam-macam program KAKOM kali ni. Sudahnya aku berada di game basket perempuan ofkos dan lelaki juga. Sebelum ni aku pernah merayu nak bawa basket lelaki sebab malas nak terlibat ngan emosi player perempuan. Mengharap sangat, Allah bagi can.
 
Nahhhh... amek kau luruh jantung stress mencanak naik peluang tuk menang sentiasa ada kejap menjadi kejap tak menjadi shooting. Hoihhh giler!!!
 
Aku berdoa tuk tak bawa mana-mana team je la tahun 2017. Rehatkan emosi. Lagipun KAKOM 2017 di KM Negeri Sembilan yo...
 
Sejujurnya, dari pandangan kasar team perempuan lebih cerah nak bawa pingat dari team lelaki. Aku mengharapkan pingat tuk dibawa balik sebagai kenangan usaha mereka di KAKOM. Dapat emas Alhamdulillah. Dapat Perak excited. Kalau dapat Gangsa pun, da okay sangat.
 
Tak sangka Allah nak tolong kami bila dua-dua masuk semi. Masa semi final dua-dua jumpa Johor (tuan rumah) lak tu. Penyokong keliling court, main mental ja skang ni. Referee pun ada sedikit bias. Dah leh agak sebab tuan rumah kan. Aku cuak dari awal lagi sebenarnya. Sekali hujan rahmat turun!
 
Kami di bawa ke gelanggang luar! Maksud? Kurang penyokong! Semua team baru nak menyesuaikan diri, so fair bagi aku. Sungguh-sungguh aku rasa Allah nak tolong kami.  Sekurang-kurangnya tinggal referee ja ni. Okayla kan?
 
Game dua-dua team sangat sengit sebenarnya. Susah nak diceritakan. Aku menangis tuk semi final bukan final. Bayangkanlah betapa tuuuuutttt sangat game tersebut. Berdebar satu jam! Yang penting dua-dua dapat masuk final. Alhamdulillah.
 
Player perempuan tahun ni tinggi-tinggi ada skill masing-masing tak risau nak masukkan reserved. Player lelaki lak dapat seorang yang memang hebat biasa main dengan kelab siap jadi coach yang boleh rancang strategi dalam court. Rezeki. Tapi player Labuan lebih bagus dua-dua team jumpa Labuan di final. Akhirnya kami bolot pingat Perak. Jadi fahamlah kan kalau citer sal Labuan aku taip sampai satu perenggan atas nun 😅.
 
Team basket lelaki dan perempuan KMNS KAKOM 2016 dengan cheers mereka; "Kita training sama-sama, kita menang Perak sama-sama. Boleh tak?" "Boooleeehhhhh..."
 
Apa pun hasil dari KAKOM, aku yakin banyak pengajaran tersurat dan tersirat yang aku dan players dapat. Semua kontijen dapat, aku yakin masing-masing ada cerita sendiri. Bezanya aku kepoh di blog. Hehe. Seronok dapat terlibat dengan pelajar selain dari dalam kelas sebenarnya.
 
Walau pun begitu aku masih nak berehat setahun dari bawa team. Incik Suami request dah lama. Aku dah siap merayu ~ seperti dapat green light.
 
Penyelaras acara basketball KAKOM 2017 Insha Allah. Macam best ja. Macam lain ja.
 
Kita tengok 2017 nanti ya.
 
Oh, satu lagi. Sebelum aku berangkat ke KM Johor aku sempat belek pingat-pingat yang aku dapat dari KAKOM lepas.
 
Untuk basket perempuan.
2013 dapat gangsa.
2015 dapat emas.
 
Aku bisik dalam hati, "Kalau dapat perak lengkaplah semua pingat".
Ikhlas agaknya bisikan aku tu. Allah bagi.
 
Hadiah pelengkap dari Dia.
 
Bye dan Majulah Sukan Untuk Negara!

No comments: